maanantai 9. huhtikuuta 2012

Viikko 15

9.4

Tulipunainen kyyhkynen

Tämä Matti Kassilan ("Ihmiselon ihanuus ja kurjuus", "Haluan rakastaa, Peter") ohjaama ja Juha Nevalaisen ("Viimeinen savotta", "Akseli ja Elina") kirjoittama elokuva on Hitckockmainen jännäri, jossa on piirteitä vanhoista Film-Noiresta. Elokuva onnistuu olemaan jännittävä, toteutus on mallikasta ja aikaan nähden kohtuu hyvä. Elokuvan iän (valmistettu 1961) takia muutama kohta on hieman koominen, mutta sen ei anneta häiritä kun ei haitannut katselua. Muutama vitsi elokuvasta löytyy. Kalle Peronkosken kuvaus ja Osmo Lindemanin ("Kaasua, komisario Palmu!", "Hetkiä yössä") säveltämä musiikki ovat todella upeaa ja tuo elokuvaan jännittävän tunnelman. Elokuva lainaa monista klassista Film-Noireista kuten "Aavenaisesta". Näyttelijätyö on loistavaa, varsinkin Tauno Palo, jonka viimeiseksi elokuvarooliksi tämä nimitetään (teki tämän jälkeen monia tv-tuotantoja kuten "Kustaa Vaasa", "Woyzeck" ja "Villisorsa") tekee todella hyvää työtä pääosassaan. Palon vaimon osassa nähdään kaunis suomenruotsalainen Gunvor Sandkvist ("Inga ljus", "Den respektfulla skökan") joka on myös vakuuttava. Femme Fatalen osassa nähdään nuori ja sievä Helen Elde ("Molnet", "Katsokaa tuomaria"). Muissa osissa nähdään mm. Matti Oravisto ("Takapihan sankarit", "Uppo-Nalle"), Risto Mäkelä ("Aktivistit ja Andersson 1919", "Lemmen karu selli"), Uuno Montonen ("Älä nuolase...", "Turkasen tenava") sekä pienissä osissa nähtävät Pertti Palo, seksikäs Liana Kaarina, elokuvan huumoripuolesta vastannut Martta Kinnunen sekä loistava Tommi Rinne. Painostava elokuva, joka lukeutuu suomalaiseen elokuvahistoriaan.

Pisteet: 5/5

Donald's Dilemma

Kun silmiini tuli Aku Ankka-sensuuria tutkiessani tämä vuonna 1947 valmistunut Aku-lyhäri, mielenkiintoni heräsi. Sensuuri ei ollut kauhena pitkä, muutaman sekunnin jossa Iines Ankka uhkaa sydänsuruissaan tehdä itsemurhan. Katsomani versio oli kuitenkin YouTubesta löytynyt sensuroimaton pätkä. Kokonaisuutena tämä Jack Kingin ("Partiolaisten parhaita", "Aku Ankan rikos") ohjaama ja Roy Williamsin ("3 caballeroa", "Iskelmäparaati") kirjoittama elokuva on loistava. Animaatio on niin aikuisten elokuva kun vain voi olla, huumorin häivää ei ole pahemminkaan tässä elokuvasa. Tämä on yksi rankimpia Disney-lyhäreitä koskaan, siksi juuri ihmetyttää genremerkinnät Comedy ja Family IMDb:n tietokannassa. Vaikkei väkivaltaa näytetä muuta kun se että ruukku tippuu kahdesti Akun päähän ja Iines potkitaan pellolle manageritoimistosta, ikärajaksi voisi antaa K-11. Pitkänlinjan säveltäjä Oliver Wallace ("Dumbo", "Kaunotar ja Kulkuri") on luonut uskomattoman upean musiikkiraidan, minkä lisäksi kuullaan loistava kappale "When You Wish Upon A Star". Äänirooleissa kuullaan ihanan äänen omaava Gloria Blondell ("Model Wife", "Accidents Will Happen") ja ainoa oikea Aku, Clarence Nash. Maaginen lyhäri vallan nousemista hattuun.

Pisteet: 5/5

Musta jää

Tämä vuonna 2007 valmistunut Petri Kotwican ("Koti-ikävä", "Rat King") ohjaama suomalais-saksalainen draama kuuluu kotimaisiin 2000-luvun helmiin, se on niin maagisen hyvin kirjoittettu, ohjaattu, Harri Rätyn ("Joki", "Eila") kuvaus on upeaa ja samalla Eicca Toppisen ("Vidocq ja neitsytmurhat", "Pahat pojat") säveltämä soundtrack on helvetin jäätävän upeaa kuunneltavaa. Hanna Pakarisen esittämä tunnuskappale "Black Ice" on todella kaunista kuunneltavaa. Kolmiodraama, jossa on muutakin kun naiskentelua ja viinan litkimistä. Seksiä tosin on, mutta se ei ole päälleliimattua ja viinaakin menee jonkun verran mutta silti elokuva pysyy kasassa hyvin. Harvoin tulee vastaan näin upeasti tehtyjä kotimaisia elokuvia. Pääosissa nähdään loistavaa työtä tekevät Outi Mäenpää ("Mies vailla menneisyyttä", "Sovinto"), Ria Kataja ("Pizza Desperata", "Non Profit") ja aina yhtä mahtava Martti Suosalo ("Risto Räppääjä ja viileä Venla", "Sibelius"). Sivuosissa loistavat mm. Ville Virtanen, Sara Paavolainen ja Matti Laine sekä koska Saksalaista rahaa on käytetty, sivuosissa nähdään myös saksalaisissa tv-elokuvissa nähty Philipp Danne ("Der Mann, der alles kann", "Visus-Expedition Arche Noah") saksalaisena turistina ja Anne von Keller ("7 1/2 Frauen", "Amoklove") sairaanhoitajana. Näyttelijät loistavat, musiikki ja kuvaus ovat kaunista ja tarina on erittäin mielenkiintoinen.

Pisteet: 5/5

10.4

The Magical Duvet

Tulipa katsottua ensimmäistä kertaa tshekkiläistä fantasiamusikaalikomediaa ja olipahan todella loistava elokuva. Ohjaaja Frantisek A. Brabecin("Akumulátor 1", "Palvelijoiden aika") ohjaama ja Miroslav Adamecin ("Uf - oni jsou tady", tv-sarja "Proc bychom se netopili") kirjoittama elokuva on tehty lapsille, mutta silti juoni oli todella hyvin tehty. Elokuva oli tosin thekiksi, joten dialogi meni ohi että humina kävi. Jos kieli ei taitu, vaati katselu kärsivällisyyttä että elokuva aukeaa joten kuten. Elokuva meinasi jäädä keskitason komediaksi, mutta viime metreillä selitettiin tarpeeksi että jonkilainen punainen lanka muutamien sivujuonteidenkin osalta saatiin kasaan. Ohjaaja Brabec on kuvannut hienosti elokuvan, Jaroslava Pecharovan ("Bestiar", "Jmeno kodu: Rubin") puvustus tuo 1960-luvun hyvin mieleen, tehosteet (Milan Blazek, Roman Holub ja Vítek Petrásek) olivat satumaisia, tanssikoreografiat olivat hienoja sekä myös elokuvan soundtrack, jonka sävelsi René Rypar, oli todella kaunista. Musikaaliosuuksia oli paljon ja ne olivat tilanteisiin sopivaa thekkipoppia. Lavastus oli myös todella vakuuttavasti toteutettua. Näyttelijät tekivät ja lauloivat mallikkaasti omat roolisuorituksensa. Rooleissa nähdään mm. Eliska Balzerová ("Mestem chodi Mikulas", "S tebou me baví svet"), Karel Belohradský ("Swing Kids - rytmin kapinalliset", "Kafka"), Lucie Bílá ("Johanka z Arku", "Princezna ze mlejna"), Karel Roden ("Hellboy", "Running Scared") sekä Nina Divísková, Arnost Goldflam, superkaunis Nikol Moravcová, Matej Prevrátil ja Dara Rolins (hänen takiaan alunperin leffan katsoinkin). Koko leffa on todella loistava koko perheen fantasiamusikaali, jonka parissa saa nauraa.

Pisteet: 5/5

11.4

Köysi

Alfred Hitchcock teki sen taas, nimittäin yhden loistavimmista trillereistä mitä koskaan on tehty. Elokuva perustuu Patrick Hamiltonin ("Kaasuvalo" -elokuvan kaksi versiota, 1940 ja 1944) kirjoittamaan näytelmään ja sen käsikirjoittivat Hume Cronyn ("8. kadun ihme", "Epäilyksen varjo"), Arthur Laurents ("West Side Story", "Käännekohta") ja Ben Hecht ("Noiduttu", "Meidän vastaeronneitten kesken"). Tarina etenee hyvin koko 77 minuuttia ja tässä on erikoista se että elokuva on kuvattu lähes yhteen pötköön. 1940-luvulla ei voinut kuvata kuin 10 minuuttia yhdelle kelalle, joten on joudutta katkaisemaan ja jatkamaan sitten taas vaihdon jälkeen. Kamera kiertää ihmisten keskellä luoden jännitystä. Myös musiikittomuus on tämän elokuvan kohdalla plussaa. Ainoastaan alku- ja lopputekstien aikana kuullaan David Buttolphin ("Vahakabinetti", "Kuoleman suudelma") kaunista musiikkia. Näyttelytyön on loistokasta. Pääroolissa nähtävä Hitchcokin luottonäyttelijöihin kuuluva James Stewart ("Takaikkuna", "Ihmeellinen on elämä") on mahtava. Murhaajien rooleissa ovat John Dall ("Spartacus", "Rikosten pyörteessä") ja Farley Granger ("Muukalaisia junassa", "Hans Christian Andersen"). Kumpikin ovat rooleissa pirun kylmiä. Sivuosissa nähdään Edith Evanson, aivan Terence Hillin kaksoisolento Douglas Dick, kaunis Joan Chandler, Cedric Hardwicke, Constance Collier ja Dick Hogan. Näyttelytyö on hyvää, samoin kuvaus, käsikirjoitus kiinnostava ja Hitchcokin ohjaus hyvää.

Pisteet: 5/5

13.4

Takmer ružový príbeh

Suoraan suomennettuna elokuvan slovakinkielinen nimi on "Lähes vaaleanpunainen tarina", mutta elokuvaa ei ole julkaistu Suomessa. Elokuva on Juraj Jakubiskon ("Bathory", "Pehavý Max a strasidlá") ohjaama musikaalifantasiaelokuva, jossa on komedian ja perhe-elokuvan piirteitä mutta silti antaisin suositusikärajan K-11, koska on senverta rankaa paikoitellen. Elokuva kuitenkin toimii yllättävän hyvin tv-elokuvastatukstestaan huolimatta. IMDb:stä tosin elokuvasta ei paljoa tietoa löydä, en edes tiedä kuka elokuvan käsikirjoittaja on mutta aika paljon juoni ottaa pohjaa "Prinsessa Ruusunen"-sadusta. Eräältä tsekki/slovakki-sivulta löytyy elokuvan näyttelijätietotoja hieman. Muuten elokuva on aika suuri mysteeri. Kuvaajan tehtäviä teki melko hyvin Ján Duris ("Cinka Panna", "Atelier Duse"), mutta loputtomat still-hidastukset pudottavat muuten hyvän elokuvan pisteitä puolella. Muuten elokuvan visuaalisuus on melko hyvää. Musiikkiesitykset ovat hienosti toteutettuja ja elokuva onkin melko ango-amerikkalainen ollakseen entisen itäblokin alueella tehty, mutta vuonna 1990 alkoi Neukuilla varmaan olla muuta mielessä kun vahtia alusmaidensa elokuvia. Elokuva on aika outo, mutta kielitaidoton saa elokuvasta ihan kohtalailla selvää, vaikka enkkuteksteillä elokuvasta olisi saanut vieläkin enemmän selvää. Elokuvassa puhuttiin slovakkia, tsekkiä ja englantia, mutten erottanut mikä oli pääkieli, kun slovakki ja tsekki ovat samankaltaiset kielet. Pääroolissa nähdään kuitenkin kaunis 18-vuotias suosikkiartisteihini kuuluva Darina Rolincova alias Darina alias Dara Rolins ("V peřině", "Falešný princ"), joka tekeekin helvetin loistavaa työtä. Tämän elokuvan jälkeen onkin syytä ihmetellä miksi Rolincova teki niin lyhyen elokuvauran (IMDb:n mukaan neljä elokuvaa, ensimmäinen 1981, viimeinen 2011). Muissa osissa nähdään mm. laulaja-näyttelijä Jiří Korn ("Hranaři", "Kvaska"), kokenut Ljuba Skořepová ("Dešťová víla", "Cesta z města"), edesmennyt Nelly Gaierová ("Žhavé tajemství", "Šílený kankán"), aika namu Deana Horváthová ("Nejasná zpráva o konci světa", "Sedím na konári a je mi dobre") sekä myös edesmennyt Vladimír Durdík ("Povstání", "Jako jed"). Hidastuksia lukuunottamatta loistava fantasiamusikaali.

Pisteet: 4,5/5

14.4

Iron Sky

Vihdoinkin näin tämän Timo Vuorensolan ("Star Wreck: In the Pirkinning", "Star Wreck V: Lost Contact") ohjaaman sci-fitoimintakomedian, jota oli puitu pitkään lehdissä ja mediassa, aina idean syntyhetkestä lähtien. Tarina että natsit ovat valloittaneet kuun on utopistinen mutta kolmikon Johanna Sinisalo (tv-sarjat "Kotikatu", "Sydänjää"), Jarmo Puskala ("Star Wreck: In the Pirkinning") ja Michael Kalesniko ("Howard Sternin intiimit osat", "Kuinka tappaa naapurin koira") kirjoittama käsikirjoitus on todella hyvin tehty. Vaikka elokuva parodioi monia elokuvia, ei se jää pelkäksi vitsikonekkivääriksi vaan elokuvassa on sanomaa, tunnelmaa ja se tuokin hyvin mieleen hollantilaisen Paul Verhoevenin elokuvat. Huumori on hauskaa, toimintajaksot hyvin tehtyjä ja tehosteet aivan saatanan mahtavia 7 miljoonan dollarin budjetista huolimatta. Soundtrack, josta vastasi Laibach ("Spider-Man - Hämähäkkimies", "Herr Lehmann") niminen muusikko, oli tajuttoman upeaa. Elokuvan lopputunnarina soiva Under The Iron Sky oli todella tunnelmallinen. Mika Orasmaan ("Rat King", "Joulutarina") kuvaus oli myös tunnelmallista katsottavaa. Elokuvan toimii alusta loppuun myös näyttelijätyön osalta. Päärooleissa nähdään ranskalainen kaunokainen Julia Dietze ("Was nützt die Liebe in Gedanken", "1 1/2 Ritter - Auf der Suche nach der hinreißenden Herzelinde") sekä hyvän roolin tekevä saksalainen Götz Otto ("Huominen ei koskaan kuole", "Perikato"). Pääkolmikon kolmas on yhdysvaltalainen Christopher Kirby ("The Matrix Revolutions", "Star Wars: Episodi III - Sithin kosto") joka on todella hyvä mustaihoisena amerikkalaisena. Sivuosissa nähdään mm. Kym Jackson ("Scooby-Doo", "Knifepoint") avaruusaluksen kapteenina, superkaunis Peta Sergeant ("The Bet", "Viidakon Ykä 2"), yhdysvaltain presidenttinä nähtävä Stephanie Paul ("Film School Confidential", "Separation City") sekä veljekset Kaukomaat, Tero ja Milo. Plussaa tulee siitä että hahmot puhuvat omia kieliään, saksalaiset saksaa ja amerikkalaiset englantia. Mahtava elokuva ollakseen fanipohjalta tehty.

Pisteet: 5/5

3 caballeroa

Disney-yhtiöiden seitsemäs täysipitkä animaatio vuodelta 1944 on niitä animaatioita joita voi katsella monta kertaa ja nauttia aina yhtä suurella sydämmellä. Ohjaajia ja käsikirjoittajia on elokuvassa monia kuten Clyde Geronimi, Jack Kinney sekä Webb Smith ja Ralph Wright. Tarinassa seurataan Aku Ankan, José Cariocan ja Panchito Pistolesin seikkailua Etelä- ja Keski-Amerikassa. Elokuva sekoittaa animaatiota ja näyteltyä elokuvaa, joka paikoin näyttää koomiselta mutta suurimmaksi osaksi elokuvaa on aikaan nähden yllättävän toimivaa. Elokuvan soundtrack on todella hienoa. Elokuvassa kuulaan monia upeita lauluja kuten "Baía (No baixa do sapateiro)", "You Belong To My Heart (Solamente una vez)" sekä "The Three Caballeros (Ay, Jalisco, no te rajes!)". Animaatio on kaunista katseltavaa, samoin elokuvassa näyttelevät kauniit latinotytöt kuten Aurora Miranda ("Aavenainen", "Dias Melhores Virão"), Carmen Molina ("Pitkä loma 1936", "El extra") ja Dora Luz ("Su gran ilusión"). Kertojien ääninä kuullaan Sterling Holloway, Fred Shields ja Frank Graham. Kolmena caballerona ovat Clarence Nash, Joaquin Garay ja José Oliveira ja ärsyttävän Aracuan-linnun äänenä on Pinto Colvig. Loistava, mutta 1940-luvun animaatio-näytelmäelokuvayhdistelmän kyökäisyydestä puoli pistettä pois.

Pisteet: 4,5/5

Titanic

Yksi vuosisadan suurimpia rakkaustarinoita on taas otsikoissa kun 100 vuotta sitten Titanic vei mukaan 1500 ihmistä upotessaan Atlantin syvyyksiin. James Cameron toi elokuvan uudelleen valkokankaalla, nyt 3D:nä, mutta itse katselin elokuvan turvallisesta VHS:ltä. Eikä elokuva tunnu vieläkään tylsältä. Aivan hemmetin upeasti toteutettu elokuva kuuluu James Cameronin ("Avatar", "T2") parhaimpiin elokuviin ansaiten kaikki 11-Oscar-palkintoaan. Cameronin käsissä elokuva etenee koko reilu 3 tuntisen ajan eikä pitkästyminen tule kysymykseenkään. Elokuvan ainoa heikko lenkki on James Hornerin ("Braveheart - Taipumaton", "Maa aikojen alussa") säveltämä musiikki, joka korjaantuu kertaheitolla kun kuullaan Celine Dionin ja Sisselin esittämä listahitti "My Heart Will Go On". Myös virsi "Nearer My God To Thee" kuulaan elokuvassa tuoden tunnelmaa. Myös Felix Godinin tekemä "Valse Septembre" kuulaan elokuvassa. Tehosteet ovat hienoja, mutta Russell Carpenterin ("Tosi valheita", "Charlien enkelit") kuvaus on upeaa katsottavaa. Pääparina nähtävä Leonardo DiCaprio ("Inception", "Suljettu saari") ja kaunis Kate Winslet ("Tahraton mieli", "Revolutionary Road") joista kumpikin ovat todella vakuuttavia osissaan. Sivuosissa nähdään iso nippu kovia ja vähän kovempia nimiä kuten Billy Zane, Kathy Bates, Frances Fisher, Gloria Stuart, Bill Paxton, David Warner, Bernard Hill, Victor Garber, Jonathan Hyde, Suzy Amis, Danny Nucci, Jason Barry ja suomalainen Jari Kinnunen. Näyttelijät ovat loistavia, tehosteet näyttäviä, tunnuskappale kaunis, juoni onnistunut ja muutenkin todella mahtava historiallinen romantiikkadraama. Vielä kun näkisi pidennetyn ohjaajanversion, jossa on paljon enemmän matskua, elokuvasta voisi tulla silloin vieläkin mahtavampi elokuva.

Pisteet: 5/5


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti