keskiviikko 11. tammikuuta 2012

Viikko 2

4.1

Pelkoa ei voi paeta

Dario Argento tunnetaan monista verisistä gialloistaan ja kauhuleffoistaan eikä "Tenebre" tee poikkeusta. Se on verinen, loistava ja mieleenpainuva teos. Argenton itse kirjoittava juoni on kliseinen, mutta jaksaa silti kerta toisensa jälkeen pitää otteessaan. Argento tekee elokuvistaan taidetta loistavalla kameratyöskentelyllä jota harvaa ymmärtää. Argenton kuvaustyyli on nerokasta. Kuvaajana elokuvassa toimii Luciano Tovoli, jonka kuvaus on häikäisevän silmiähivelevää, varsinkin murhajakso elokuvan puolivälin tietämillä. Tehostepuoli on kunnossa, samoin elokuvan soundtrack. Kolmikon Simonetti-Morante-Pignatelli luoma ääniraita on lähes elokuvan toisessa pääroolissa. Se yhdessä Tovolin kuvauksen kanssa antaa elokuvalle sen suurenmoisen tehon pelottaa, jännittää ja kauhistuttaa katsojaa. Elokuva, kuten mainitsin, on yksi Argenton uran raaimista leffoista, varsinkin loppukohtaus on paljon velkaa amerikkalaisille splatter-leffoille. Argento vyöryttää katsojan silmille yksityiskohtaista väkivaltakuvastoa, varsinkin kohta jossa vasta kuvaushetkellä 16-vuotias Lara Wendel saa kirveestä mahaan tuskahuutojen ja Goblinin musiikin saattelemana. Brutaalia mutta samalla todella vastenmielisen nättiä. Argento rock Forever! Kaiken sen väkivallan alta on havaittavissa loistavaa italialaista näyttelyä. Elokuvan pääroolissa nähtävä Anthony Franciosa (mukana mm. elokuvissa "Hehkuva kesä" ja "Kasvot väkijoukossa") on roolissaan juuri sopivan hyvä. Muissa rooleissa nähdään läjä italialaisia nimiä kuten Christian Borromeo, Mirella D'Angelo, Veronica Lario, Ania Pieroni, Eva Robin's ja Carola Stagnaro. Nimekkäämpää osastoa edustavat John Steiner, Lara Wendel, John Saxon, ohjaajan vaimo Daria Nicolodi ja suuri koomikko Giuliano Gemma. Gemma, Nicolodi ja Wendel ovat suosikkejani elokuvan näyttelijöistä, eivät muut huonoja ole mutta suosikeiksi he nousevat näyttelynsä takia. He näyttelevät suurenmoisesti elokuvan roolinsa. Loistava elokuva, loistava elokuva, suurenmoinen mestariteos.

Pisteet: 4,5/5

5.1

Suspiria

Jälleen Argento tekee sen mitä parhaiten osaa, laadukasta kauhua. Nyt elokuva vaan ei ole niin raaka kun Tenebre, mutta on silti mahtava teos. Goblinin tekemä musiikkiraita on tuttuun tyyliin tyyliin sopivaa aavemaista instrumentaalimusiikkia. Tarina etenee Argenton käsissä sopivan nopeasti, ei mitenkään liian nopeasti vaan sopivasti. Se tosin alkupuolella laahaa paikallaan paikotellen ärsyttävästikkin mutta se loppuu onneksi melko nopeasti. Pääroolissa nähdään nätti Jessica Harper, joka on roolissaan todella hyvä nuorena amerikkalaisena balettikoulun oppilaana. Muita kauniita naisia vilisee sivurooleissa kuten Stefania Casini, Barbara Magnolfi ja Susanna Javicoli. Näyttelytyö on tyypilliseen italotyyliin laadukasta, ei ihmekkään kun rooleissa ovat myös Udo Kier, Alida Valli ja Joan Bennett, suuria Hollywood-staroja, vai mitä mieltä olette elokuvista "Blade", "Kaksi pisaraa viiniä" ja "Punainen katu". Niinpä! Elokuva ei pienestä pitkäveteisyydestään johtuen ole Argenton parhain, mutta muutama loistava kohtaus Goblinin musiikin säestämänä iskee niskavilloihin kun miljoona volttia. Taidetta, mutta silti elokuva ei yllä Tenebren tai Pheneomenian tasolle. Harmi.

Pisteet: 3,5/5

The Untold Story

Tää elokuva on todella sekopäinen tapaus, vaikkakin on vastapainos ihan hauskakin. Hong Kongilainen poliisiraina, josta ei ällöttävää väkivaltaa puutu, eikä väkivalta ole mitää muks-maks tappeluja keskiajan Kiinassa vaan tylyä 1990-luvun ihmisen silppuamista, raiskauksia ja muuta kivaa, kidutusta, hakkaamista ja mitä muuta. Homma on todella kipeätä, joidenkin katselijoiden on pakko mennä oksentamaan vessaan välissä koska lasten silppuaminen on kaukana länsimaisesta moraalista. No itse olen katsellut kaikenmaailman kannibaalipätkiä ja lapsenraiskaus ja kidutuspätkiä joten tämänlainen materiaali ei pahemmin itseäni hetkauta. Raaka elokuva on mutta juoni on ilmiömäisen hyvin funtsittu Law Kam Failta (fundeerannut muitakin CAT III leffoja kuten "Tian luo di wang" ja "Gou yeung yi sang"). Tarina on koukuttava, hämmentävän hyvän kerronnan tulos. Tarina Wong Chi Hangista, pienen macaolaisravintolan omistajasta ja hänen pimestä elämästään. Pääroolissa nähtävä Anthony Wong Chau-Sang on ilmiömäisen loistava sekopäisenä raflanomistajana. Wong tunnetaan kaukoidässä monien sekopäisten leffojen päätähtenä, nähdään myös elokuvassa "Ebola Syndrome" aka "Yi boh lai beng duk". Wongin lisäksi sivurooleissa on kaunis Emily Kwan ja kansikuvapoika Danny Lee sekä myös mm. Jacky Cheung, James Ha ja Kuang Hsiung. Näyttelijät tekevät kelpo työtä, varsinkin Wong. Elokuvan musiikki ei jää mieleen, mutta teemasävel on paras. Sairas taideteos, jota suosittelen erinomaisena shokkihoitona.

Pisteet: 4,5/5

7.1

Poultrygeist: Night of the Chicken Dead

Troma on Troma, ei siitä pääse yli eikä ympäri. Elokuvan ei tarvitse olla hyvä ollakseen hyvä, eikä juonen tarvitse olla superhypernerokas ollakseen viihdyttävä. Sen osoittaa tämä Toxinc Avangeritkin ohjanneet Lloyd Kaufmanin kauhukomedia josta ei sitä mustaakin musteempaa Troma-huumoria puutu. Tehosteet ovat sopivan hurmeiset, ruumiinosat lentelevät kiitettävää tahtia ympäri kuvaruutua ja muutenkin irstas huumori puree, ainakin itseeni. Mahtava teos, jonka juoni on aivan omaa luokkaansa. Leffa nääs kertoo kanaruokaravintolasta, jota alkaa riivata ylösnousseet elävät kuolleet Kanat. Aivan oikein, Kanat! Verta lentää, tissejä, Fuck-sanoja ja suorasanaista vittuilua amerikkalaista pikaruokakulttuuria kohtaan. Käsikirjoituksen kirjoittivat kolmikko Daniel Bova, Gabriel Friedman ja Lloyd Kaufman ja se on sopivan tuhti annos Troma-menoa. Elokuvan ainoa suurempi ongelma on musikaaliosuudet, jotka ovat kauheaa kuuneltavaa ja katkaisevat elokuvan inhottavasti. No mitä pienistä. Näyttelytyö on niin huonoa kun tältä odottaakin. Pääroolissa olevat Jason Yachanin, Kate Graham, Allyson Sereboff ja Robin L. Watkins ovat rooleissaan sopivan kahjoja ja heittävät heille annetun dialogin asiansaosaavasti ilmoille. Mukana vilahtaa pienessä hauskassa roolissa itse pornostara Ron Jeremy. Lloyd Kaufman on aivan helvetin loistava roolissaan. Kovaa kamaa alusta loppuun Troma-leffojen ystäville.

Pisteet: 4/5

8.1

Anaconda III

Jenkkiroska on aina yhtä viihdyttävää, mutta tämä on jenkkiroskassa sitä heikompaa osastoa. Video - ja televisioelokuvia ohjanneen Don E. FauntLeRoyn ohjaama Anaconda-sarjan kolmas osa on semmoista soopaa ettei tosikaan. Tosin omat hetkensä tässäkin on mutta silti. Lupaavan alun jälkeen se alkaa junnaamaan liikaa paikallaan ja loppu on liian tylsä ja mielenkiinnoton että se on lievä pettymys, vaikken odottanutkaan siltä mahdottomia. FauntLeRoyn ohjaus on tasapaksua, mutten IMDb:n listojen mukaan ole kiinnostunut katsomaan miehen vain 9 ohjaustyötä sisältävästä filmografiasta muuta kuin "Anaconda 4: Trail of Blood" ja kolme Steven Seagal Videoleffaa: "Urban justice", "Palkkasoturi" ja "Today You Die". Tehosteet ovat naurettavan huonot, tuoden viihdearvoa tälle kalkkunapökäleelle. Tehosteet tuovat mieleen jonkin 2000-luvun alun videopelin eikä elokuvaa. Myös muutenkin käärmeen animointi on todella tönkköistä katsottavaa. Siitä viihdeplussaa. Kuitenkin kaksikko Nicholas Davidoff ja David C. Olson ovat kirjoittaneet mielenkiintoisen tarinan, vain ensimmäinen puolikas on kohtuu viihdyttävää K-18 räimettä Romanialaisessa lehtimetsikössä ja veristä splatter kökköilyä on sopivasti ja hieman jopa elokuva onnistui pelottamaankin siinä sivussa. Toinen puolikas on sitten valitettavasti hidasta koohotusta metsikössä ja lopputwisti on onneton. Soundtrack elokuvassa on sellainen perinteinen, ei yllä mitenkään korkealle. Säveltäjänä toimiva Peter Meisner tunnetaan monista halpiksista kuten Warrior ja Urban Justice. Kalkkuna on vielä kalkkunampi, pääroolissa nähdään David Hasselhoff, joka ei sovi kyseiseen rooliin ei sitten mitenkään. Paremminkin hän näyttelee 80-luvun italohalpiksissa ja Baywatchissa. Hasselhoffia suuremmassa roolissa nähdään seksikäs Crystal Allen. Muutkin näyttelijät ovat tavallista Videotasoa kuten Ryan McCluskey, Patrick Regis ja Patrick Regis. Pahiksen roolissa nähdään elokuvan ainoa oikea näyttelijä, John Rhys-Davies. Ei hänkään mitenkään erikoisesti näyttele, mutta silti hän on Allenin lisäksi elokuvan parhaita näyttelijöitä. Romanialaisväriä tarjoilevat monet nimet kuten Alin Olteanu, Toma Danila, Bogdan Uritescu, Mihaela Elena Oros ja Zoltan Butuc. Kalkkuna, ilman kalkkunaa.

Pisteet: 3/5

Winx Club 3D: Magica Avventura

Iginio Straffi tunnetaan erityisesti luomastaan fantasiasarjasta Winx Club. Sarja oli aikoinaan oma suosikkini Maikkarin lastenaamuissa, samoihin aikoihin kun Hamtaro, Pokemon ja monet muut. Sarja oli innostava mielenkiintoisen juonensa takia. Monien vuosien jälkeen olen aikuistunut, mutta silti veri vetää katsomaan näitä vanhoja klassikoita. Nyt vuorossa tosin on uudempaa materiaalia, vuonna 2010 valmistunut tietokoneanimaatio "Winx Club 3D: Magica Avventura" aka "Winx Club 3D: Magic Adventure". Viime vuonna kyseisen leffan katsoin jo, mutta uusintakatsaus ei tee hallaa millekkään elokuvalle. Loistava elokuvahan tämä on, se on pakko myöntää, vaikken suoranaisesti elokuvan kohderyhmään kuulukkaan. Keijut ja komeat taistelut eivät ole yleensä 18-vuotiaan miehen ohjelmistoa. CGI-animaatio on nättiä, vaikka parempaakin on nähty. Liike on sujuvaa, taistelut ovat nätisti toteutettuja ja muutenkin visuaalisesti elokuva tarjoaa paljon lapsille. Tarina on mielenkiintoinen, saisin varmaan elokuvasta irti paljon enemmängin, mikäli se olisi ollut vaikka suomeksi, italian kieli ei ole ykköskieleni. Tarina kuitenkin on senverta kliseinen että siitä ymmärtää vaikkei kieli taitukkaan. Dialogi on italiaksi loistavaa. Pää-äänirooleissa kuullaan mahtavia ääniä kuten Letizia Ciampa, Marco Vivio, Perla Liberatori, Domitilla D'Amico ja Laura Lenghi. Ääninäyttely on laadukasta eikä sen tarvitse hävetä Disney ja DreamWorks tuotannoille. Musiikki on elokuvan yksi valttikorteista, se on loistavaa italopoppia, harmittaa YouTuben perusteella niiden puolesta jotka katsovat englanniksi käännetyn leffaversion. No katsokaa elokuva, se on pakko kokea.

Pisteet: 4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti